Review: Jortt Boekhoudpakket

Jortt is een boekhoudpakket dat misschien wel de makkelijkste op de markt is: ideaal voor beginnende ZZPers. Jortt zorgt er namelijk voor dat alle banktransacties automatisch gekoppeld en verwerkt worden door de zogenoemde boekhoudbot, een feature die toch flink wat gebruikersvriendelijkheid biedt.

In deze review kijken wij uitgebreid naar de features van Jortt en hoe dit zich verhoudt in de huidige markt waar er tientallen andere boekhoudprogrammas je graag verwelkomen. Prijs en de add-on moduels speelt daarbij ook een flinke rol.

Wat is Jortt?

Jortt is een programma dat de boekhouding voor je doet. Dat doet Jortt met een in-house “boekhoudbot” – een fancy term voor bepaalde automatiseringen voor uitgaven en inkomsten die het meest voorkomen.
 
Denk daarbij aan je uitgaven voor je telefoonabonnement, verzekeringen en bankkosten. Bij inkomsten worden deze ook direct ingeboekt en verwerkt: de betaling kun je immers ook via Jortt plaatsvinden, ervan uitgaande dat je de koppeling daarvoor in stand hebt gebracht met de betreffende betaalprovider (externe partij).
 
Mocht je geen gebruik van bijv. iDeal willen maken, kan Jortt ook prima je inkomsten via handmatige overboekingen of betaalverzoeken verwerken en koppelen aan de betreffende facturen.

Natuurlijk kan de boekhoudbot je complete boekhouding (helaas) niet uit handen nemen, alhoewel het voor tot 80% wel kan. Daarom is het belangrijk dat de interface en de gebruiksvriendelijkheid goed zijn, vooral voor beginnende ZZPers. Maar is dat ook zo?

Jortt dringt er erg op aan de bij- en afschrijvingen van je bank zo veel mogelijk te importeren. Dat kan automatisch met de PSD2-koppeling, maar ook handmatig, mocht je bank dat niet ondersteunen.

Zodra een bij- of afschrijving gevonden is door Jortt, maar de boekhoudbot dit niet kon verwerken, is aan jou de taak om deze in te boeken. Dat is handig, want zo hoef je niet door je hele administratie heen te gaan

Boeking maken, factuur koppelen en klaar. De interface van Jortt helpt je daar behoorlijk bij, het voelt als een “workflow” of een “stappenplan” welke je doorloopt zodat je weet dat je de goede richting in gaat.

Het maken van facturen en offertes zijn ook behoorlijk makkelijk. Je kunt klanten toevoegen en zo (periodieke) facturen aanmaken. Daarbij kun je zoveel factuurregels toevoegen als je wenst. Het is ook mogelijk om Artikelen toe te voegen zodat je niet bij elk factuur je diensten welke je vaker verkoopt opnieuw hoeft in te voeren.

Mocht je, zoals eerder genoemd, je Jortt-account toegevoegd hebben aan de betaalprovider, kun je ook betalingen rechtstreeks vanuit een betaallink accepteren.

Koppeling met webshops

Mocht je in het bezit zijn van een webshop, is het mogelijk om deze te koppelen aan Jortt. Met een koppeling tussen je boekhoudprogramma en WooCommerce hoef je niet meer handmatig je verkopen verwerken in je boekhouding: dat wordt namelijk automatisch gedaan. Je bespaart niet alleen enorm veel tijd, maar voorkom je ook invoerfouten.

Houd er wel rekening mee dat dit verzorgd wordt door een derde partij: je betaalt een bedrag tussen €72 en €170 (afhankelijk van het aantal boekingen) per jaar, exclusief BTW.

Belasting

Uiteraard het belangrijkste van allemaal: wat biedt Jortt wat betreft de belastingen?

Antwoord: verrassend veel. Je kunt namelijk gewoon je btw-aangifte elektronisch via Jortt doen. Alles wordt namelijk automatisch in je btw-overzicht bijgewerkt bij elk nieuw boeking, factuur, bij- en afschrijving.

Voor zzp’ers een bijkomend voordeel: óók je inkomstenbelasting kun je gewoon indienen binnen Jortt. Dat bespaart veel tijd en hoofdpijn. Ondernemen wordt zo erg leuk!

Prijzen en gratis proefperiode

Jortt heeft maar twee betaalde pakketten zonder add-on modules: Compleet en Plus.

Alhoewel Compleet voor de meeste ondernemers genoeg zou zijn, is Plus eigenlijk het echte ‘complete’ package. De Boekhoudbot Plus kan namelijk tot 99% van je boekhouding automatiseren.

Als bijkomend voordeel heb je ook in het Plus-pakket de mogelijkheid om automatisch te incasseren. Waar je bij andere boekhouders je eigen SEPA mandaat moet regelen, kan dat gewoon bij Jortt zo geregeld worden.

Probeer Jortt 30 dagen gratis!

Best geteste boekhoudprogramma
Januari 2022

✓ 15 maanden gratis voor starters!
✓ Bankkoppeling
✓ App

Ga naar website